dilluns, 12 de juny del 2017

TMC MARE DE DEU DE CORBERA, TAGAST, TORRETA DELS ENGINYERS, ROC AURÓ I COGULLÓ D’ESTELA.




Comarca
Berguedà

Zona
Rasos de Peguera

Massís
Part Oriental dels Rasos de Peguera

Començament / final de la Ruta
Ruta circular. Començament i final a la Mare de Deu de Corbera, santuari ubicat al municipi de Castellar del Riu.
S’hi arriba per una pista asfaltada que surt al Km 4,1 de la carretera BV-4243 de Berga als Rasos. La pista de uns 3,5 Km. aprox. surt a la dreta de la carretera, just davant del càmping Font Freda. Al costat mateix del santuari hi ha una zona d’aparcament per uns quants cotxes.


Horari
4:10 hores

Cota (m)
Mínima
1421
Màxima
1985

Desnivell +  / -
Pujada
732
Baixada
732

Distancia (Km)
 7,9 Km

Dificultat
Moderada / baixa. Moderada per la pujada al Roc d’Auró i sobretot la pujada al Cogulló d’Estela on caldrà superar alguns petits trams equipats i travessar alguns trossos bastant aeris.
ATENCIÓ: evitar la pujada final  al Cogulló si es va amb nens o gent amb vertigen. 
Per la resta de la ruta cap problema.


Tipus de sender
La pujada la fem quasi sempre per corriols ben fresats (a excepció d’un petit tram de pista just abans de Can Deu). La baixada de la Torreta dels Enginyers és per un corriol bastant dret i una mica perdedor, sobretot al començament. Les pujades al Roc Auró i al Cogulló hi ha uns trams equipats i en el cas del Cogulló hi ha un tros força aeri.
La baixada la farem alternant pistes i dreceres, no sempre aquestes últimes ben marcades, caldrà seguir a vegades la intuïció.



Cartografia
Rasos de Peguera (Ed. Alpina) , Topo i Orto ICC.

Valoració i Comentaris
Excursió molt recomanable, que d’una tacada ens permet pujar als tres “cims” que tanquen els Rasos per llevant.
Les vistes sobre el Berguedà son extraordinàries i el fet de que el desnivell sobre la plana sigui important, ens permetrà una sensació de vol d’ocell com poques.






Traça





RESSENYA:


Ruta circular, que comença al Santuari de la Mare de Deu de Corbera, lloc idíl·lic ni que sigui per passar-hi sense fer cap excursió.


Mare de Deu de Corbera (1423 m.) .- Després de deixar el cotxe just al costat del Santuari, sortim per una pista elevada que surt a l’esquerra de la carretera en direcció NO. (una drecereta ens apropa a aquesta pista des del mateix aparcament)
Seguim aquesta pista uns metres fins al punt Tr 013 on agafem un corriol a la dreta en pujada. Seguirem aquest camí entre bosc fins al punt Tr 014 on trobem una pista, la seguim en baixada fins al punt Tr 015, ja a la vista de Can Deu on la deixem per un corriol a la dreta que ens acosta a la casa.


Can Deu (1530 m.) .- El corriol ens passa just pel nord de la casa. Ara en franca pujada el camí anirà superant prats i antics camps de conreu, trobant de tant en tant una pista escadussera que l’anirem travessant fent dreceres.
Just al punt Tr 002, trobem un camí transversal que cap a l’esquerra ens portaria al Coll d’Estela i cap a la dreta a la propera font del Tagast. Doncs nosaltres cap a la dreta.


Font del Tagast (1718 m.) .- Situada en una “cova” al final d’un preciós prat. Lloc extraordinari. Se m’acut que una sortida de sol des d’aquest indret deu ser impressionant. Un dia ho comprovarem.
Al NNE de la font hi ha un corriol ben fresat que comença a pujar al cingle. Primer fent una llaçada a l’esquerra per seguir per una cornisa. Més tard superant amb una altra llaçada, ara a  l’esquerra, pujarem per una petita pendent per acabar de superar el cingle. Finalment, un flanqueig ens portarà al Pla de la Bassa.


Pla de la Bassa (1875 m.) .- Pla, situat a la carena i amb una característica bassa al mig que li dóna nom. Comencem a veure la part interior dels Rasos.
Donarem la volta a la bassa i seguirem per un corriol en direcció OSO fins al punt Tr 016, on ja dins el bosc girarem al SSO fins al cim de la Torreta dels Enginyers.


La Torreta dels Enginyers (1987 m.) .- Caseta, Antenes i vèrtex Geodèsic. Des d’aquí i en direcció a migdia podem veure la ruta que farem, El Roc d’Auró sota nostra i el Coll i el Cogulló d’Estela.
Just al costat S del vèrtex surt un escadusser corriol que fent ziga zagues ens baixa al proper collet (Tr 006)  uns 50 m per sota nostra.
ATENCIÓ: En temps de neu o gel, aquesta baixada podia ser una mica compromesa, es pot fer una marrada per estalviar-nos aquest pas. Des de la Torreta seguir en direcció ONE per sobre el cingle fins al Collet de Puigventós i des d’aquí agafar un camí a l’esquerra que ens tornarà sota la torreta.
Des del Collet (Tr 006), només caldrà pujar, superant un tram encordat fàcil al Roc Auró.


Roc d’Auró (1948 m.) .- Segona fita de la nostra sortida. Vista excel·lent. Sota mateix del cim hi ha una cova. Un petit tram equipat ens hi porta.
Tornem al collet (Tr 006) i seguim un corriol que primer en direcció O i més tard al S, ens portarà fins al Coll Estela. Una mica abans del coll hi trobem la Font d’Estela.


Coll d’Estela (1783 m.) .- Des d’aquí seguim en direcció S pel llom d’una carena entre el bosc. Al cap de poc el camí avança per l’esquerra de la carena. El corriol s’acaba bruscament a una paret, a la nostra dreta hi ha una llastra de roca que caldrà superar amb l’ajuda d’un cable, sense cap gran complicació. Situats al final d’aquesta llastra, el camí gira a l’esquerra i s’endinsa dins d’una esquerda durant uns metres.
A la sortida d’aquesta esquerda trobem un corriol que flanqueja el Cogulló per la dreta i que durant uns metres és molt aeri. No té cap dificultat, salvat el vertigen. En dies humits, amb gel o neu, millor no passar-hi.
El camí acaba de donar la volta al Cogulló i ja a la seva part S pugem per entre unes roques fins al cim.


Cogulló d’Estela (1869 m.) .- Sensació d’estar sobre el paradís, d’estar volant. La seva forma cònica i els seus estimballs sobre el Pla de Campllong ajuden a aquesta sensació.
Tornem al Coll d’Estela, tornant a refer el pas delicat de la pujada.


Coll d’Estela (1783 m.) .- Des d’aquí i a la dreta, trobem el final d’una pista que  la seguirem un centenar de metres fins al punt Tr 021. A la dreta surt un escadusser corriol, no massa marcat que anirà fent dreceres a la pista que hem deixat per evitar les seves llargues llaçades. Tram a voltes amb sender visible i a voltes sense traça evident. Caldrà intuïció.
En aquesta llarga drecera, entre revolt i revolt de la pista, deixarem a la nostra dreta els cingles de la Roca Llarga i més endavant a l’esquerra la Roca Griera.
Acabarem la drecera al punt Tr 025, on trobarem una pista transversal.


Tr 025 (1556 m.) .- Seguirem la pista que hem trobat a l’esquerra NE. a uns 400 m. aprox. La pista esdevé corriol, que entremig de bosc va a trobar el plans a sota la casa de Les Planes on enllaçarem de nou a una pista. L’agafarem en direcció E fins a situar-nos sota Can Deu (Tr o26).
És una bifurcació de pistes, nosaltres agafarem la que baixa a la nostra dreta fent un sobtat revolt. La seguirem, fent alguna drecera per evitar llaçades ja fins al nostre final.


Mare de Deu de Corbera (1423 m.) .- Ja estem al santuari on hem deixat el vehicle.




Horari aproximats:
De
A
Temps parcial
Temps acumulat
M. D. Corbera
Can Deu
0:20
0:20
Can Deu
Tr 002
0:25
0:45
Tr 002
Bassa
0:30
1:15
Bassa
Torreta
0:20
1:35
Torreta
Roca Auró
0:20
1:55
Roca Auró
C-Estela
0:25
2:20
C-Estela
Cogulló Estela
0:20
2:40
Cogulló Estela
Tr 021
0:20
3:00
Tr 021
Tr 025
0:30
3:30
Tr 025
M. D. Corbera
0:40
4:10


La Figuerassa i ben lluny el Montseny des de la Torreta.

Pujant al Cogulló d'Estela.

El Cogulló d'Estela, el Roc d'Auró i la Torreta des d'aprop de Corbera.

La Font de Tagast.

El Pla de la Bassa.

El Cogulló d'Estela des de la Torreta dels Enginyers.


1 comentari:

  1. Una pujada tranquil·la i assossegada per dins el bosc....!
    Una bona passejada fins a peu del Cogullo. Des de aquí, cal anar en compte, dons cal grimpar i encara que hi an mitjans de seguretat, no esta de mes assegurar-nos del que fem. Especialment mes amunt, a on cal fer un flanqueig que si be no es extraordinàriament perillós cal tindre’l en compte, especialment la gent amb basarda o propensa al vertigen..!
    Al cim es petit, però suficient per estar còmodament allà dalt i recorda els nostres dies d’escaladors esgarrapa parets..!!
    Lloc per gent “privilegiada”......

    ResponElimina